Podaruj sobie trochę słońca z VITA-D-LIP® liposomalną witaminą D w opatentowanej technologii LIPOSHELL®1
Dlaczego liposomalna witamina D powinna być przyjacielem diabetyka? Z kilku powodów! Dwa z nich zaznaczyliśmy już na samym początku – witamina D przyczynia się do wsparcia naturalnej odporności organizmu. Jej prawidłowa podaż wspiera wiele procesów zachodzących w naszym organizmie, ponieważ witamina D bierze udział m.in. we wchłanianiu wapnia, co przekłada się na utrzymanie prawidłowego poziomu tego pierwiastka we krwi, a także na wzmocnienie zębów oraz profilaktykę osteoporozy.
Witamina D jest substancją, którą organizm człowieka może samodzielnie produkować – wystarczy każdego dnia zadbać o ekspozycję na działanie promieni słonecznych. Z tego powodu również łączymy wpływ spaceru w słoneczny dzień z doskonałym samopoczuciem, zaś ponure, pozbawione słońca dni kojarzą nam się z chandrą! Niedobór witaminy D może bowiem oznaczać również zwiększoną skłonność do depresji.
Według badań, z syntezy skórnej pochodzi ok. 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D a ok. 10% z dobrze zbilansowanej i bardzo zróżnicowanej diety. Jednak z uwagi na to, iż takie źródła często są nieefektywne, warto uzupełnić jadłospis o suplementy diety o doskonałej wchłanialności, zwłaszcza w miesiącach od października do kwietnia.2 Doskonałym przykładem jest VITA-D-LIP® liposomalna witamina D.
Czy masz niedobór witaminy D?
W naszej szerokości geograficznej nietrudno o niedobór witaminy D – szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, lecz także wiosną. Najczęstszą przyczyną niedoborów witaminy D jest brak ekspozycji na promienie słoneczne z powodu stylu życia (praca w zamkniętych pomieszczeniach), a także lęk przed ekspozycją na słońce i stosowanie kosmetyków z filtrami UV. Ocenia się, że stosowanie preparatów z filtrem SPF 15 może redukować zdolność syntezy witaminy D o 99%.3 Z badań epidemiologicznych wynika, że ok. 90% polskiej populacji ma deficyt witaminy D.4 Po czym poznać, że dostarczamy naszemu organizmowi zbyt małą ilość tej substancji?
- Niezależnie od ilości snu, czujemy się zmęczeni.
- Z trudnością koncentrujemy się na codziennych zadaniach i mamy problem z zapamiętywaniem informacji.
- Nie dopisuje nam apetyt.
- Doskwierają nam bóle głowy oraz brzucha.
- Wysiłek fizyczny może sprawiać nam trudności.
- Możemy odczuwać zwiększoną potliwość.
- Częściej czujemy potrzebę oddawania moczu.
Jak możemy zauważyć, niektóre spośród symptomów niedoboru witaminy D mogą się nam kojarzyć z objawami cukrzycy. Skojarzenie to jest całkiem słuszne i prowadzi nas do kolejnego faktu na temat tej witaminy – jej niedobór ma bowiem niebagatelne znaczenie dla diabetyków!
Witamina D a cukrzyca
Niedobór witaminy D negatywnie wpływa na komórki beta wysp trzustkowych odpowiadających za wydzielanie insuliny. Jeżeli zatem nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednich ilości tej witaminy przez dłuższy czas, możemy przyczynić się do zwiększenia naszych szans na zachorowanie na cukrzycę typu 2.5
Prawidłowa podaż witaminy D przyczynić się może do wyregulowania metabolizmu glukozy poprzez stymulowanie ekspresji receptora insuliny, a także zwiększenia wrażliwości tkanek na działanie tego hormonu.
Co więcej, bieżące przeciwdziałanie niedoborom witaminy D pomoże uniknąć niebezpiecznych schorzeń, zagrażających w szczególności osobom starszym – np. osteoporozy.6
Warto pamiętać także o tym, że niedobór witaminy D towarzyszy również osobom chorującym nie tylko na cukrzycę typu 2, ale także na otyłość – witamina ta ma bowiem tendencję do kumulowania się w tkance tłuszczowej, co sprawia, że organizm nie wykorzystuje jej w dostatecznym stopniu.
Wysoka przyswajalność –VITA-D-LIP® liposomalna witamina D.
Witamina D znana jest z tego, że rozpuszcza się w tłuszczach, z tego powodu lekarze oraz dietetycy zalecają łączenie produktów będących jej źródłami (np. nabiał) z tłuszczem roślinnym. Jeśli wybierzemy suplementację, warto zaś zdecydować się na preparat w doskonale przyswajalnej formule.
Suplement diety* VITA-D-LIP® to liposomalna witamina D w postaci żelu doustnego, zamkniętego w wygodnej saszetce. Zastosowano w nim opatentowaną technologię LIPOSHELL®1, która wykorzystuje liposomy do bardzo efektywnego transportu witaminy D do potrzebujących jej komórek, Prócz wysokiej skuteczności preparat cechuje bezpieczeństwo – liposomy są biologicznie zgodne z błoną komórkową występującą w ludzkim organizmie.
Preparaty liposomalne VITA-D-LIP®:
- zawierają optymalną porcję witaminy D w trzech wariantach – 1000 IU (dla dzieci), 2000 IU (dla młodzieży i dorosłych), 4000 IU (dla osób po 75 r.ż.),
- wykazują 6 razy szybsze wchłanianie liposomalnej witaminy D niż witaminy D w formie olejowej,4
- mają właściwości potwierdzone badaniami,
- są odpowiednie dla wegan,
- nie zawierają glutenu,
- nie zawierają cukru,
- nie zawierają rozpuszczalnika organicznego (etanolu),
- wytwarzane są w standardzie przyjętym dla produktów leczniczych (GMP).
Jakie efekty zauważymy już w krótkim czasie? Przede wszystkim – wzrost energii oraz wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Zmęczenie z dnia na dzień będzie mniej odczuwalne, co z pewnością sprzyjać będzie zwiększeniu naszej aktywności fizycznej. Zastrzyk sił witalnych w smacznym żelu? Dlaczego nie!
- Zgłoszenie międzynarodowe nr PCT/EP2018/057400.
- Rusińska A., Płudowski P., Walczak M. i wsp., Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018, ,,Standardy medyczne/pediatria”, 2018, t. 15, 531-559.
- Nowicka G., Promieniowanie słoneczne a witamina D i nowotwory skóry, Studia Ecologiae et Bioethicae 2008, 6: 9-14.
- Wyniki eksperymentu medycznego.
- Dr n. farm. Marlena Dudek-Makuch, Rola witaminy D w patomechanizmie chorób metabolicznych. Niedobór witaminy D a cukrzyca, online: https://chc.com.pl/rola-witaminy-d-w-patomechanizmie-chorob-metabolicznych-niedobor-witaminy-d-a-cukrzyca/
- Max Brincat, The role of vitamin D in osteoporosis, Maturitas, Volume 80, Issue 3, March 2015, s. 329-332, online: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512214004083
*Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.