Dieta, odżywianie, przepisy
Materiały do pobrania:
Hiperglikemia – co warto o niej wiedzieć? Objawy, przyczyny, leczenie
Hiperglikemia, czyli podwyższone stężenie glukozy we krwi, może stanowić objaw schorzeń, zaburzeń metabolicznych, infekcji, urazów czy stosowania leków. Nie zawsze [...]
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów u dzieci i młodzieży.
Zaburzenia metabolizmu glukozy powodujące hiper- lub hipoglikemię występują nie tylko u osób dorosłych i starszych, ale dotykają również dzieci i [...]
Nie daj się złamać! Wyjaśniamy, jak cukrzyca wpływa na zdrowie kości.
Cukrzyca należy do tzw. chorób cywilizacyjnych, związanych ze starzeniem się społeczeństwa oraz zmianą trybu życia na siedzący i niewłaściwymi nawykami [...]
Syndrom wypalenia cukrzycowego tzw. diabetic burnout
Cukrzyca to przewlekła choroba, niekontrolowana prawidłowo grozi poważnymi powikłaniami. Dla utrzymania dobrej jakości życia i kondycji, wymaga od diabetyka uwagi [...]
Obturacyjny bezdech senny u pacjentów z cukrzycą.
Uporczywe chrapanie podczas snu jest uważane za uciążliwe (przez otoczenie), a równocześnie bagatelizowane (przez chorych). Obie grupy często nie są [...]
Mity żywieniowe w cukrzycy typu 2
Prawidłowe odżywianie to obok stosowania leków, samokontroli i aktywności fizycznej nieodzowny element leczenia cukrzycy typu 2. Wokół tego zagadnienia jednak [...]
Choroby cywilizacyjne - jak im zapobiegać?
Rozwój cywilizacyjny niesie za sobą zarówno nowe możliwości, jak i wyzwania. Z jednej strony zmienia warunki i styl życia, co [...]
Samokontrola w cukrzycy – czym jest Ciągłe Monitorowanie Glikemii (CGM)?
Samokontrola glikemii stanowi jeden z istotnych elementów zarządzania cukrzycą. Z pomocą w tym zadaniu przychodzi rozwój nowoczesnych technologii zapewniających lepszą [...]
Jak prawidłowo przechowywać insulinę: Praktyczne wskazówki dla diabetyków.
Insulina to białko i jak każdy peptyd jest wrażliwa na skrajne temperatury. Zapewnienie właściwych warunków temperatury podczas przechowywania insuliny jest [...]
Cukrzyca i dobre samopoczucie
Tematem przewodnim Światowego Dnia Cukrzycy (obchodzonego corocznie 14 listopada) na lata 2024–2026 jest „Cukrzyca i dobre samopoczucie”. Na dobre samopoczucie [...]
Hiperglikemia – co warto o niej wiedzieć? Objawy, przyczyny, leczenie
Hiperglikemia, czyli podwyższone stężenie glukozy we krwi, może stanowić objaw schorzeń, zaburzeń metabolicznych, infekcji, urazów czy stosowania leków. Nie zawsze [...]
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów u dzieci i młodzieży.
Zaburzenia metabolizmu glukozy powodujące hiper- lub hipoglikemię występują nie tylko u osób dorosłych i starszych, ale dotykają również dzieci i [...]
Nie daj się złamać! Wyjaśniamy, jak cukrzyca wpływa na zdrowie kości.
Cukrzyca należy do tzw. chorób cywilizacyjnych, związanych ze starzeniem się społeczeństwa oraz zmianą trybu życia na siedzący i niewłaściwymi nawykami [...]
Syndrom wypalenia cukrzycowego tzw. diabetic burnout
Cukrzyca to przewlekła choroba, niekontrolowana prawidłowo grozi poważnymi powikłaniami. Dla utrzymania dobrej jakości życia i kondycji, wymaga od diabetyka uwagi [...]
Obturacyjny bezdech senny u pacjentów z cukrzycą.
Uporczywe chrapanie podczas snu jest uważane za uciążliwe (przez otoczenie), a równocześnie bagatelizowane (przez chorych). Obie grupy często nie są [...]
Mity żywieniowe w cukrzycy typu 2
Prawidłowe odżywianie to obok stosowania leków, samokontroli i aktywności fizycznej nieodzowny element leczenia cukrzycy typu 2. Wokół tego zagadnienia jednak [...]
Choroby cywilizacyjne - jak im zapobiegać?
Rozwój cywilizacyjny niesie za sobą zarówno nowe możliwości, jak i wyzwania. Z jednej strony zmienia warunki i styl życia, co [...]
Samokontrola w cukrzycy – czym jest Ciągłe Monitorowanie Glikemii (CGM)?
Samokontrola glikemii stanowi jeden z istotnych elementów zarządzania cukrzycą. Z pomocą w tym zadaniu przychodzi rozwój nowoczesnych technologii zapewniających lepszą [...]
Jak prawidłowo przechowywać insulinę: Praktyczne wskazówki dla diabetyków.
Insulina to białko i jak każdy peptyd jest wrażliwa na skrajne temperatury. Zapewnienie właściwych warunków temperatury podczas przechowywania insuliny jest [...]
Cukrzyca i dobre samopoczucie
Tematem przewodnim Światowego Dnia Cukrzycy (obchodzonego corocznie 14 listopada) na lata 2024–2026 jest „Cukrzyca i dobre samopoczucie”. Na dobre samopoczucie [...]
Wszystkie wpisy
Poradnik
Mity żywieniowe w cukrzycy typu 2
Prawidłowe odżywianie to obok stosowania leków, samokontroli i aktywności fizycznej nieodzowny element leczenia cukrzycy typu 2. Wokół tego zagadnienia jednak [...]
Choroby cywilizacyjne – jak im zapobiegać?
Rozwój cywilizacyjny niesie za sobą zarówno nowe możliwości, jak i wyzwania. Z jednej strony zmienia warunki i styl życia, co [...]
Cukrzyca i dobre samopoczucie
Tematem przewodnim Światowego Dnia Cukrzycy (obchodzonego corocznie 14 listopada) na lata 2024–2026 jest „Cukrzyca i dobre samopoczucie”. Na dobre samopoczucie [...]
Nie daj się złamać! Wyjaśniamy, jak cukrzyca wpływa na zdrowie kości.
Cukrzyca należy do tzw. chorób cywilizacyjnych, związanych ze starzeniem się społeczeństwa oraz zmianą trybu życia na siedzący i niewłaściwymi nawykami [...]
Obturacyjny bezdech senny u pacjentów z cukrzycą.
Uporczywe chrapanie podczas snu jest uważane za uciążliwe (przez otoczenie), a równocześnie bagatelizowane (przez chorych). Obie grupy często nie są [...]
Wiosenne porządki dla zdrowia
Wszyscy znamy termin „wiosenne porządki”, który oznacza gruntowne sprzątanie swojego otoczenia (domu, ogrodu) po zimie. Z nastaniem wiosny warto jednak [...]
Infekcje dróg oddechowych
W obecnym okresie, podczas którego panuje zwiększone ryzyko zachorowań na infekcje dróg oddechowych, zwłaszcza u dzieci, istnieje kilka czynników wpływających [...]
Papierosy a cukrzyca – namawiamy do rzucenia palenia.
Powszechnie wiadomo, że palenie tytoniu wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Jest jedną z głównych przyczyn m.in. nowotworów, chorób układu krążenia [...]
Kiedy wrzesień to już jesień, wtedy jabłek pełna kieszeń – ale czy również w diecie diabetyka? Odpowiadamy!
Jabłko jest jednym z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie. Pozyskuje się je z jabłoni domowej (Malus domestica), która należy [...]