Dlaczego sięgamy po przekąski?
Czasem w ciągu dnia dopada nas nagłe uczucie głodu. Gdy pora najbliższego posiłku wydaje się odległa, często decydujemy się sięgnąć po coś niewielkiego, co uciszy nieznośne burczenie w brzuchu. Zdarza się również, że głód jest tylko iluzją – tak naprawdę czujemy zdenerwowanie lub znudzenie.
Jeśli nasze przerwy między posiłkami nie trwają dłużej niż 4 godziny – warto zastanowić się, co jest prawdziwą przyczyną silnej ochoty na przekąskę.
U pacjentów chorych na cukrzycę uczucie głodu może być związane z niskim poziomem glukozy we krwi. W takiej sytuacji wskazany jest pomiar glikemii, aby właściwie ocenić przyczynę głodu i odpowiednio zareagować.
Diabetyk powinien w szczególności wystrzegać się podjadania wtedy, kiedy nie kieruje nim faktyczny głód. Zwłaszcza, gdy nie mamy pod ręką niczego zdrowego i ogarnia nas pokusa pochrupania czegoś niezdrowego – np. chipsów czy słonych paluszków.
Co zrobić w takiej sytuacji? Jeśli dokucza nam stres, zamiast sięgać do lodówki, wybierzmy się na spacer. Pamiętajmy również o regularnym piciu odpowiednich ilości wody – czasem bowiem mylnie interpretujemy niezaspokojone pragnienie jako głód.
Przede wszystkim jednak warto zabezpieczyć się na wypadek takich sytuacji i umożliwić sobie dostęp do zdrowych produktów.
Zdrowe przekąski do pracy i szkoły
Zaopatrując lodówkę w produkty nadające się do roli przekąski dla diabetyka, warto pamiętać o tym, że każdy posiłek, nawet niewielki, może mieć poważny wpływ na poziom glikemii. Z tego powodu sięgajmy po produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz produkty z dużą zawartością białka, a małą zawartością węglowodanów. Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych propozycji.
- Seler naciowy, a także warzywa pokrojone w słupki – np. marchewka, papryka i ogórek (doskonale nadają się do chrupania).
- Niewielka miseczka poszarpanej sałaty skropiona odrobiną soku z cytryny.
- Garść orzechów włoskich (nie więcej niż 20 g).
- Jedna kostka gorzkiej czekolady o zawartości kakao powyżej 70%.
- Mały jogurt naturalny z kilkoma jagodami, borówkami lub truskawkami i odrobiną nasion np. słonecznika.
- Chudy serek wiejski ze szczypiorkiem.
- Szklanka soku pomidorowego bez dodatku cukru.
- Ser mozzarella z pomidorem.
- Tuńczyk w sosie własnym.
- Kawałek chudej polędwiczki lub piersi z kurczaka.
Proponowane zdrowe przekąski można zabrać ze sobą również do pracy, czy szkoły. Wystarczy zakupić małe pojemniki na żywność i wypełnić je ulubionym przysmakiem. Warzywa pokrojone w słupki, czy też chudy jogurt naturalny pomogą przetrwać długi dzień w pracy i uspokoją żołądek, który domaga się jedzenia.