Cukrzyca ciążowa – co jeść, czego unikać?
Podobnie jak przy innych typach choroby, w cukrzycy ciążowej należy pamiętać o tym, że ogromnie ważne jest przestrzeganie diety mającej na celu wyrównanie oraz ustabilizowanie glikemii. Stosowanie odpowiedniego leczenia w połączeniu z doskonale skomponowanym jadłospisem oraz umiarkowaną aktywnością fizyczną to przepis na znakomite samopoczucie oraz bezpieczeństwo zarówno przyszłej mamy, jak i dziecka.
O czym warto pamiętać? Jeżeli wystąpiła u nas cukrzyca ciążowa, prawdopodobnie nasze dotychczasowe nawyki żywieniowe nie były najzdrowsze. Zatem w pierwszej kolejności należy się im przyjrzeć, a następnie wyeliminować produkty, które nam nie służą i zastąpić je zdrowymi alternatywami.
Nie inaczej sprawa wygląda w przypadku przekąsek – w cukrzycy ciążowej szczególne wyzwanie stanowi odczuwanie zwiększonej ochoty na podjadanie między posiłkami. Niekoniecznie musi to oznaczać niezdrowy odruch – pod warunkiem, że produkt, po który sięgniemy, będzie wpisywał się w zalecenia dietetyczne. Co wybierać w takich sytuacjach?
Na początek przypomnijmy, że dieta powinna być prawidłowo skomponowana. O czym należy pamiętać?
- Zapotrzebowanie kaloryczne ustala lekarz diabetolog lub dietetyk – kaloryczność powinna wynosić 1500-2400 kcal.
- Jadłospis powinien zawierać:
- 40-50% węglowodanów,
- 20% białka (1,3 g/kg masy ciała),
- 20-30% tłuszczów.
- Zaleca się spożywanie 6 do 8 posiłków dziennie, w tym 3 główne i przekąski – taki rozkład sprzyja utrzymaniu glikemii w normie.
- Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3 godzin, dopuszczalne jest przesunięcie czasowe w spożyciu posiłków do około ½ godziny.
Przekąski w cukrzycy ciążowej – zdrowe alternatywy
Jak to możliwe, że jednego dnia mamy ochotę wyłącznie na lody, czy czekoladki, a kolejnego marzymy o ogórkach kiszonych i koreczkach śledziowych w occie? Ciąża jest pod tym względem stanem niezwykle barwnym, zaś różnorodność zachcianek kulinarnych wciąż zaskakuje nawet same przyszłe mamy!
Niestety, najczęstszym wyborem kobiety są niezdrowe produkty – słodycze, fastfoody, czipsy, solone orzeszki, lody i wiele innych – które cechują się intensywnym smakiem, zatem szybko sycą zmysły i podnoszą poziom serotoniny w organizmie. Jednak, jeśli przyjrzeć się dokładnie ciążowym zachciankom, często mamy ochotę nawet nie na konkretny produkt, lecz na określony smak, konsystencję, czy strukturę. Często jest to „coś do pochrupania”, „coś słodkiego”, „coś kremowego” itd.
W odpowiedzi na powyższe – poniżej prezentujemy kilka pomysłów do wykorzystania w chwili, gdy najdzie nas ochota na przekąskę w cukrzycy ciążowej.
Coś słodkiego
Jeśli mamy apetyt na słodycze, warto przygotować sobie dietetyczną wersję ulubionego deseru. Wystarczy pamiętać o tym, aby nie wykorzystywać w tym celu produktów o wysokim indeksie glikemicznym, unikać węglowodanów prostych, zaś jeśli mamy ochotę na słodki owoc – należy zjeść go w towarzystwie chudego białka i tłuszczu roślinnego, np.:
- Chudy jogurt naturalny + garść owoców jagodowych + łyżeczka nasion słonecznika.
- Muffiny z mąki pełnoziarnistej i kakao, słodzone ksylitolem.
- Mus truskawkowy z chudym kefirem i nasionami chia.
Coś słonego
Słone lub pikantne potrawy kojarzą się nam przeważnie z posiłkami obiadowymi – jednak nawet w porze obiadowej sięgamy przecież po dania typu fast food. Zawsze wtedy, gdy chcemy nasycić kubki smakowe jakimś intensywnym doznaniem, które nie będzie miało nic wspólnego ze szkodliwymi produktami, wybierzmy zdrowe alternatywy.
- Zapiekanka z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów, z ziołami i odrobiną chudego sera.
- Dietetyczna wersja spaghetti – z makaronem razowym lub warzywnym (np. z cieciorki) oraz sosem składającym się ze zmiksowanych pomidorów, czosnku, bazylii i oliwy z oliwek.
- Burger roślinny (np. sojowy) w sałacie zamiast bułki.
- Carpaccio z buraka z octem balsamicznym, serem feta i nasionami słonecznika.
Coś do pochrupania
Ostatnim punktem, który często występuje wśród zachcianek ciążowych, jest „coś chrupiącego”. W tym miejscu odruchowo sięgamy po czipsy, orzeszki i słone paluszki – jednak można je zastąpić czymś zdecydowanie zdrowszym!
- Świeże warzywa pokrojone w słupki, maczane w hummusie.
- Garść niesolonych orzechów – np. nerkowca, czy migdałów.
- Czipsy jarmużowe.