Spis treści
- Cukrzyca a piwo – dylematy diabetyka
- Piwo – właściwości odżywcze
- Piwo – indeks glikemiczny i wartość energetyczna
- Piwo – porady dla diabetyków
Cukrzyca a piwo – dylematy diabetyka
Lager, pils, bock, a może imperial stout? Istnieje wiele gatunków piwa – i wciąż powstają nowe. Coraz więcej osób decyduje się także na samodzielne warzenie, by móc tworzyć swoje własne kompozycje, jakich nie znalazło do tej pory w żadnym z zakupionych trunków.
Niezależnie od tego, który gatunek jest naszym ulubionym, warto pamiętać, że piwo to nie tylko woda, chmiel i słody (np. jęczmienne, czy pszeniczne) lub drożdże. To również dodatki smakowe, wśród których znajdują się m.in. słodkie syropy (np. klonowy), czy wręcz cukier. Należy o tym pamiętać – w szczególności, gdy chorujemy na cukrzycę. Piwo, w zależności od stylu, może okazać się naprawdę pokaźną bombą kaloryczną.
Nie tylko dodatki do piwa mogą nie sprzyjać diabetykom. Trunek ten powstaje w wyniku procesu fermentacji tzw. brzeczki piwnej. W jej trakcie wykorzystywany jest cukier w postaci skrobi, występujący naturalnie w słodach zbożowych. Do produkcji niektórych gatunków piwa używa się również drożdży piwowarskich – które także potrzebują cukru, by mogły zajść niezbędne procesy chemiczne.
Jak widzimy, już sam opis powstawania piwa może budzić ogromne wątpliwości, skoro cukier odgrywa w tych procesach tak istotną rolę. Jednak to wcale nie oznacza, że duet piwo a cukrzyca kategorycznie nie powinien mieć racji bytu. Czy zatem możemy ten napój śmiało spożywać, czy też sytuacja będzie prezentować się podobnie, jak w przypadku np. kawy (sprawdź nasz artykuł: czy diabetyk może pić kawę?) oraz innych używek?
Piwo – właściwości odżywcze
Mimo całkiem dużej zawartości węglowodanów, warto pamiętać o tym, że piwo stanowi także świetne źródło wielu składników odżywczych oraz innych dobroczynnych substancji, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Wśród nich m.in.:
- witaminy z grupy B,
- magnez, potas, wapń, miedź, cynk, mangan, fosfor, selen, krzem,
- naturalne polifenole,
- białko,
- błonnik.
Piwo działa moczopędnie, dzięki czemu jego umiarkowane spożycie może przyczyniać się do profilaktyki powstawania kamieni nerkowych. Zawartość antyoksydantów zwalczających wolne rodniki wspiera ochronę przed chorobami nowotworowymi. Polifenole działają również przeciwzapalnie.
Co więcej, piwo zawiera krzem, który wykazuje działanie wspierające zarówno układ kostny, jak i nerwowy – w szczególności mózg. W piwie znajdziemy także rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć stężenie cholesterolu LDL we krwi.
Piwo – indeks glikemiczny i wartość energetyczna
Mimo wspomnianych wartości odżywczych, piwo w cukrzycy nie jest zalecane ze względu na indeks glikemiczny oraz kaloryczność. Wszystkie napoje, do produkcji których wykorzystuje się cukier oraz słody zbożowe, automatycznie zyskują na ilości węglowodanów.
Co za tym idzie, indeks glikemiczny piwa – choć zależy od jego gatunku oraz zastosowanych dodatków – oscyluje przeważnie około 110 IG. Dodatkowo, złocisty trunek jest bardzo kalorycznym napojem. W 100 ml znajduje się około 50 kcal – należy jednak pamiętać, że im ciemniejsze i mocniejsze piwo, tym bardziej jego kaloryczność wzrasta.
Piwo – porady dla diabetyków
Jakiś czas temu, w artykule Cukrzyca a alkohol – zalecenia i przeciwwskazania wyjaśniliśmy, jak wygląda kwestia spożywania wysokoprocentowych trunków przez diabetyków. Przedstawione w nim porady dotyczą oczywiście również piwa.
W pierwszej kolejności należy uświadomić sobie, że piwo w cukrzycy nie jest zalecane – jednak jeżeli nasz lekarz nie widzi kategorycznych przeciwwskazań, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na niewielką porcję.
Jeśli zatem mamy ochotę na piwo, należy pamiętać o przestrzeganiu kilku prostych zasad.
- Po trunek sięgajmy wyłącznie okazjonalnie, od czasu do czasu, w niewielkiej ilości.
- Nie pijmy na czczo – przed alkoholem zawsze zjedzmy posiłek, najlepiej potrawę zawierającą tłuszcze.
- Zwróćmy uwagę na styl piwa (najlepiej jasne, np. lager, pils) oraz jego moc (im niższa tym lepiej).
- Kontrolujmy skład – powinien być krótki, naturalny, bez dodatków smakowych i cukru.
- Zrezygnujmy ze słonych przekąsek (tego lepiej nie jedz, jeśli chorujesz na cukrzycę).
- Jeżeli zażywamy leki bazujące na metforminie – nie należy spożywać alkoholu.
Bibliografia:
Araszkiewicz A., Schlaffke J. i inni, Ocena nawyków spożycia alkoholu wśród osób z cukrzycą, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012, tom 3, nr 4, 131–139
Polish Diabetes Association. 2021 Guidelines on the management of patients with diabetes. A position of diabetes Poland. Clinical Diabetology, 2021, Vol. 10, No. 1