Witamina C a cukrzyca
Jednym z największych wyzwań, z jakimi mierzą się osoby chorujące na cukrzycę, jest wsparcie odporności. To szczególnie trudne zadanie w sezonie zwiększonej zapadalności na infekcje sezonowe, a także pandemii COVID-19, która towarzyszy nam już od jakiegoś czasu. Jednym z najskuteczniejszych i zarazem najszybszych sposobów na wsparcie układu immunologicznego jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości witamin – szczególnie witaminy C.
Jednak witamina C to nie tylko znakomita broń w walce z osłabieniem naturalnej odporności, z jakim boryka się wielu diabetyków. Substancja ta jest wyjątkowo ważna i cenna ze względu na jej udział w procesie syntezy kolagenu, który stanowi m.in. ważny budulec naczyń krwionośnych. Jest to niezwykle istotne chociażby w kontekście powikłań cukrzycowych, takich, jak retinopatia.
Witamina C wykazuje także silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Minimalizuje w ten sposób tzw. stres oksydacyjny, który może przyczyniać się do powstawania uszkodzeń na poziomie komórkowym.
Kiedy warto suplementować witaminę C przy cukrzycy?
Z uwagi na istotną rolę witaminy C, osoby chorujące na cukrzycę w szczególności nie powinny dopuszczać do jej niedoborów, zwłaszcza, że nasz organizm nie ma zdolności wytwarzania samodzielnie tak ważnej witaminy. Powinniśmy zatem dostarczać ją do organizmu wraz z pożywieniem. Nie zawsze jest to jednak możliwe – czasem, mimo, iż w naszym jadłospisie znajduje się wiele produktów będących jej bogatym źródłem, sporą ilość witaminy C tracimy w procesie przygotowywania naszych posiłków.
Gdy nasz organizm odczuwa niedobór witaminy C, mogą towarzyszyć temu następujące objawy:
- większa niż dotychczas podatność na infekcje,
- spadek wydolności fizycznej,
- uczucie senności, zmęczenie i brak energii w ciągu dnia,
- przedłużone gojenie się ran,
- krwawienie dziąseł.
Takie sygnały powinny nas skłonić do rozważenia suplementacji witaminy C. Co więcej – dodatkowy zastrzyk witaminowy nie zaszkodzi nawet wówczas, gdy nasza dieta obfituje w doskonałe jej źródła. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest zdecydowanie największe spośród wszystkich witamin, zatem nie musimy obawiać się o ewentualne przedawkowanie.
Witamina C o doskonałym wchłanianiu i skuteczności – ASCOLIP® liposomalna witamina C w opatentowanej technologii LIPOSHELL®1
Tabletki, musujące pastylki, syropy, kapsułki, proszek… form preparatów zawierających witaminę C mamy obecnie na rynku bardzo wiele. No dobrze, ale który z nich wybrać? Odpowiedź może być tylko jedna – ten o najwyższej przyswajalności!
Nowoczesny suplement diety* ASCOLIP® liposomalna witamina C skrywa ogromne zasoby witaminy C o doskonałej wchłanialności. ASCOLIP® ma postać żelu doustnego zamkniętego w wygodnej saszetce. Zastosowano w nim opatentowaną technologię LIPOSHELL®1, która wykorzystuje liposomy do bardzo efektywnego transportu witaminy C do potrzebujących jej komórek. Prócz wysokiej skuteczności preparat cechuje również bezpieczeństwo – liposomy są biologicznie zgodne z błoną komórkową występującą w ludzkim organizmie.
Preparaty liposomalne ASCOLIP®:
- zawierają witaminę C 1000 mg lub 500 mg, dzięki czemu może je stosować cała rodzina,
- wykazują 80% lepsze wchłanianie witaminy C w formie liposomalnej w porównaniu do form tradycyjnej witaminy C2,
- właściwości produktów są potwierdzone w badaniach2,
- pozwalają na efektywne i długotrwałe uzupełnienie niedoborów witaminy C,
- nie zawierają cukru, GMO, glutenu,
- są odpowiednie również dla wegan i wegetarian,
- występują w kilku wariantach smakowych: wiśnia, czarna porzeczka – 500 mg (dla dzieci i młodzieży) oraz cytryna i pomarańcza – 1000 mg (dla dorosłych)
- są wytwarzane w standardzie przyjętym dla produktów leczniczych (GMP)
Uzupełnienie codziennego jadłospisu w liposomalną witaminę C pozwoli już w krótkim czasie dostrzec efekty w postaci wsparcia odporności. Jeśli w ostatnim czasie czuliśmy się tak, jakbyśmy byli cieniem samych siebie – warto zdecydować się na taki witaminowy zastrzyk energii.
- Zgłoszenie międzynarodowe nr PCT/EP2018/057400.
- Łukawski M., et.al.,”New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability”; Journal of Liposome Research, 2019 Jul 2: 1–8.
*Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przeznaczenie: ASCOLIP® przeznaczony jest do stosowania w zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C. Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 saszetka 1 raz dziennie. Składniki: Substancja wypełniająca: glicerol; woda; L-askorbinian sodu; nośnik: fosfolipidy z lecytyny sojowej i rzepakowej; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat naturalny; stabilizator: pektyny. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Ostrzeżenia: Kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, osoby z zaburzeniami gospodarki żelaza przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową. Witamina C w dawce ≥ 1000 mg może powodować łagodne zaburzenia żołądkowe u osób nadwrażliwych. Przeciwwskazaniem do stosowania jest nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Przechowywanie: Przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze 5-25°C, w sposób niedostępny i niewidoczny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią. Opakowanie: 30 saszetek po 5 g – żel doustny.