Spis treści:
1. Osłabienie odporności w cukrzycy
2. Zaburzenia metaboliczne podczas infekcji
3. Profilaktyka
4. Wsparcie odporności
Osłabienie odporności w cukrzycy
Na skutek kontaktu z patogenem w układzie odpornościowym dochodzi do aktywacji mechanizmów obronnych w celu usunięcia szkodliwych czynników. Problem jest większy, jeśli z powodu innych, przewlekłych chorób mechanizmy obronne są zachwiane. W przypadku diabetyków wiadomo, że ich odporność jest osłabiona z powodu przewlekłej hiperglikemii. Długotrwałe podwyższone stężenie glukozy we krwi powoduje uszkodzenie wielu mechanizmów obronnych. Na skutek upośledzenia funkcji limfocytów (rodzaj białych krwinek), komórek tkanki łącznej, a także wielu enzymów naprawczych, reakcja komórek odpornościowych jest opóźniona lub niewystarczająca. Cukrzycowe uszkodzenie drobnych naczyń i nerwów utrudnia również prawidłową regenerację tkanek1.
Zaburzenia odporności powodują, że ryzyko zakażeń u chorych na cukrzycę jest wyższe niż w populacji ogólnej, a przebieg infekcji może być cięższy, częściej też występują powikłania. Istotny wpływ ma również czas trwania cukrzycy, stopień wyrównania metabolicznego, obecność przewlekłych powikłań cukrzycy i chorób współistniejących. Wyniki wielu badań wskazują, że zakażenia występują częściej u chorych ze źle wyrównaną cukrzycą. Wśród diabetyków z prawidłową kontrolą metaboliczną częstość zakażeń jest zbliżona do populacji ogólnej2.
Dlatego również w trosce o odporność podstawowym zadaniem świadomego cukrzyka jest kontrola wyrównania metabolicznego – regularne pomiary poziomu glukozy, przyjmowanie leków, stosowanie prawidłowej diety.
Zaburzenia metaboliczne podczas infekcji
Zakażenia nie tylko występują częściej u chorych ze źle kontrolowaną cukrzycą, ale także nasilają zaburzenia metaboliczne cukrzycy2. Należy pamiętać, że w przebiegu infekcji w organizmie zachodzi wiele procesów powodujących wzrost glikemii mimo przestrzegania dotychczasowych zaleceń dotyczących terapii i diety. To powoduje dodatkowe osłabienie mechanizmów odpornościowych, przedłużanie się infekcji i opóźnianie rekonwalescencji1,2. Choroby infekcyjne zwiększają również ryzyko odwodnienia na skutek podwyższonej temperatury ciała, przyspieszonego oddechu, wzmożonego pocenia się, zwiększonego oddawania moczu oraz częstego ograniczenia przyjmowania płynów w związku z występującymi objawami lub ogólnym złym samopoczuciem2.
Dlatego podczas infekcji konieczna jest częstsza kontrola glikemii, intensyfikacja leczenia przeciwcukrzycowego i uzupełnienie płynów1.
Profilaktyka
Aby ograniczyć ryzyko sezonowych zachorowań ważne są działania podejmowane nie tylko jesienią, ale przez cały rok – przebywanie na świeżym powietrzu, regularna aktywność fizyczna, właściwie zbilansowana dieta. Ruch na świeżym powietrzu sprzyja dotlenieniu organizmu oraz wytwarzaniu witaminy D w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać również ważnych dla odporności makro- i mikroelementów takich, jak witaminy: C, A, B6, E, PP, a także żelazo, magnez, cynk3.
W ramach profilaktyki infekcji i będących ich skutkiem powikłań, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca coroczne szczepienie dzieci powyżej 6. miesiąca życia i osób dorosłych przeciwko grypie. Ponadto zaleca szczepienie dzieci z cukrzycą urodzonych przed 1 lutego 2017 r. przeciwko Streptococcus pneumoniae (dwoinka zapalenia płuc), a w związku z COVID-19 (przy dostępności szczepionek) szczepienia wszystkich osób z cukrzycą przeciw tej chorobie4.
W okresie zwiększonej zachorowalności dobrze jest unikać kontaktu z zarażonymi osobami i miejsc, gdzie łatwo się zarazić. Warto pamiętać, aby ubiór był dostosowany do temperatury i pogody tak, aby nie przemarznąć, ale również nie narazić się na przegrzanie.
Wsparcie odporności
W celu wsparcia odporności, w okresie jesieni i zimy, warto rozważyć suplementację ważnych składników takich, jak witamina C czy witamina D, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Aby suplementacja dawała jak największą korzyść, dobrze jest wybrać preparat o potwierdzonej skuteczności, bezpieczeństwie i jakości. Suplementy diety* takie, jak ASCOLIP® – witamina C w formie liposomalnej i VITA-D-LIP® – witamina D w formie liposomalnej, spełniają te kryteria. Liposomy uznawane są za jedną z najbardziej efektywnych metod transportu substancji aktywnych w organizmie. Są to maleńkie, nietoksyczne i biozgodne z błonami komórkowymi nośniki, dzięki czemu są bezpieczne5.
W przypadku witaminy C, jak wykazano w badaniu, zastosowanie formy liposomalnej w suplemencie diety* ASCOLIP®, zapewnia 80% lepsze wchłanianie niż tradycyjnej formy witaminy C5. Forma liposomalna witaminy C pozwala również utrzymać wysokie stężenie witaminy C dwukrotnie dłużej w porównaniu do tradycyjnej formy witaminy C6,7.
Preparat ASCOLIP® ma postać doustnego żelu, jest dostępny w dawce 500 mg i 1000 mg. Każde opakowanie zawiera 30 saszetek. ASCOLIP® 500 mg występuje w dwóch smakach: wiśni oraz czarnej porzeczki, przeznaczony jest dla dzieci i młodzieży8,9, natomiast ASCOLIP 1000®mg o smaku cytryny i pomarańczy dla osób dorosłych10.
Przeprowadzone badania potwierdzają również 6 razy szybsze wchłanianie liposomalnej formy witaminy D niż witaminy D w formie olejowej11. Ponadto postać liposomów chroni substancję aktywną przed działaniem czynników takich, jak utlenianie, czy sok żołądkowy, dzięki czemu witamina D dociera do komórek docelowych w niezmienionej postaci.
Suplement diety* VITA-D-LIP® dostępny jest w postaci żelu doustnego o smaku melona, w dawkach pozwalających dobrać odpowiedni produkt w zależności od potrzeb pacjenta13:VITA-D-LIP® D 2000 IU – dla dzieci powyżej 12 roku życia, młodzieży i dorosłych oraz VITA-D-LIP® 4000 IU – dla osób dorosłych powyżej 75. roku życia.
Dostarczanie organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin C i D w postaci liposomalnej, w opatentowanej technologii LIPOSHELL® pozwala na skuteczne uzupełnianie niedoborów tych składników w diecie i wsparcie odporności. By dowiedzieć się więcej o ich znaczeniu dla organizmu wejdź tutaj: https://genexo24.pl/kategoria-produktu/produkty-liposomalne/.
Osoby z cukrzycą stanowią szczególną grupę wymagającą wsparcia odporności. Świadome utrzymywanie równowagi metabolicznej, regularna aktywność fizyczna, właściwe odżywianie i w razie konieczności suplementacja niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego składnikami odżywczymi może przyczynić się do tego, że jesienny okres minie im w zdrowiu.
* Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia duże znaczenie ma zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.
Źródła:
1. Kapała A., Czas jesiennych infekcji;
http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_cukrzyca2,info,416,0.html, dostęp: 27.10.23;
2. Janeczko-Sosnowska E., Zakażenia u chorych na cukrzycę;
http://diabetologiaonline.pl/lekarz_diabeto_adoz,info,129,0.html, dostęp: 27.10.23;
3. https://zdrowydiabetyk.pl/jak-naturalnie-wzmacniac-odpornosc-w-cukrzycy/,dostęp: 27.10.23;
4. Czupryniak L. i wsp. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Curr. Top. Diabetes, 2023; 3 (1): 1–140;
5. https://www.liposhell.pl/technologia-liposomalna;
6. Łukawski M., et.al.,”New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability”, Journal of Liposome Research, 2019 Jul 2:1–8;
7. https://www.liposhell.pl/badania;
8. https://genexo24.pl/produkt/ascolip-liposomalna-witamina-c-o-smaku-czarnej-porzeczki-500-mg/;
9. https://genexo24.pl/produkt/ascolip-liposomalna-witamina-c-o-smaku-wisni-500-mg/;
10. https://genexo24.pl/produkt/ascolip-liposomalna-witamina-c-1000-mg-o-smaku-cytryny-i-pomaranczy;
11. Dałek P.; Drabik D.; Wołczańska H.;, et al., Bioavailability by design – Vitamin D3 liposomal delivery vehicles, Nanomedicine: Nanotechnology, Biology, and Medicine (2022);
12. https://genexo24.pl/produkt/vita-d-lip-liposomalna-witamina-d-o-smaku-melona-2000-iu/;
13. https://genexo24.pl/produkt/vita-d-lip-liposomalna-witamina-d-4000-iu/.
DIA/10.2023/05