Suplementy w cukrzycy – bezpieczne czy nie?
Odpowiedź na to pytanie warto zacząć od wyjaśnienia, czym jest suplement diety. Jeśli myśląc o takim środku spodziewamy się cudownej tabletki, która wyreguluje nam pracę trzustki oraz poziomy insuliny i glukozy we krwi – możemy się mocno rozczarować. Nie jest to, oczywiście, zadanie suplementów, lecz właściwego leczenia prowadzonego i kontrolowanego przez lekarza diabetologa. Każda inna metoda, w dodatku nieskonsultowana w gabinecie medycznym, może być niebezpieczna!
Główną misją suplementów – w cukrzycy i nie tylko – jest uzupełnienie naszej codziennej diety w takie składniki odżywcze, których spożywamy za mało. Może to być spowodowane np. tym, że nie lubimy jakichś produktów, jesteśmy na coś uczuleni (np. laktoza) lub przestrzegamy zasad diety roślinnej, wobec czego całkowicie wykluczyliśmy mięso i produkty odzwierzęce.
Gdy nasz jadłospis posiada braki, oczywiście w pierwszej kolejności warto dostarczyć sobie brakujących składników odżywczych z dodatkowych źródeł, wdrażając inne produkty. Warto jednak pamiętać o tym, że nie zawsze mamy gwarancję dobrego wchłaniania – np. żelazo pochodzące z warzyw nie jest tak dobrze przyswajalne, jak to pochodzenia zwierzęcego.
W takich sytuacjach rzeczywiście świetnym rozwiązaniem mogą być suplementy. Cukrzyca sama w sobie nie powinna być naszym głównym kryterium ich wyboru, lecz właśnie nasz codzienny jadłospis oraz to, czego w nim brakuje. Jeżeli w taki sposób postrzegamy temat suplementów diety, z pewnością sobie nie zaszkodzimy.
Suplementy w cukrzycy – na co warto zwrócić uwagę?
Diabetycy stanowią ogromnie zróżnicowaną grupę. Są wśród nich zarówno wspomniane już osoby z alergiami pokarmowymi, wegetarianie, weganie, flexitarianie itd. W grupie tej znajdują się także wszystkie przedziały wiekowe. Zatem ciężko by było polecić uniwersalne suplementy dla diabetyka. Każdy z nich będzie zmagał się z innymi niedoborami. Istnieje jednak grupa witamin, minerałów i składników odżywczych, o których podaż w szczególności warto zadbać z kilku przyczyn:
- Z racji położenia geograficznego, w okresie jesienno-zimowym mamy mniejszą podaż witaminy D.
- W Polsce spożywamy również mniej morskich ryb (bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe) niż np. w obszarze śródziemnomorskim.
- Diabetycy obciążeni są ryzykiem powikłań cukrzycowych (m.in. retinopatii i neuropatii).
- Mogą się zmagać również z większą skłonnością do chorób układu krążenia, zawału serca i miażdżycy.
- Cukrzycy typu 2 nierzadko towarzyszy otyłość oraz wysokie stężenie cholesterolu frakcji LDL.
- Diabetycy powinni szczególnie dbać o wzrok.
Analogicznie do powyższych kwestii, suplementy w cukrzycy powinny uzupełniać dietę w szczególności o takie składniki, jak:
- Witamina D3
Naturalnie wytwarzana jest przez naszą skórę, gdy w słoneczne dni spędzamy czas na świeżym powietrzu. Jesienną i zimową porą okazji do takich aktywności jest już zdecydowanie mniej niż wiosną i latem, dlatego rekomenduje się dodatkową suplementację witaminy D3 właśnie w tym okresie.
- Witaminy z grupy B
Stanowią naturalne wsparcie i ochronę dla naszego systemu nerwowego. Dodatkowo w cukrzycy suplementacja tej witaminy pomaga w profilaktyce powikłań cukrzycowych (neuropatii).
- Kwasy omega-3
Mają korzystne działanie na wszystkie układy naszego organizmu, w szczególności na ośrodkowy układ nerwowy oraz serce. Wzmacniają również odporność.
- Kwas foliowy
Zapewnia ochronę naczyń przed miażdżycą. Zaleca się dodatkową suplementację również w przypadku podejrzenia anemii. Przeciwdziała osłabieniu i poczuciu zmęczenia. Bierze udział w wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia.
- Chrom i cynk
Wspomagają działanie receptorów insulinowych, pobudzają pracę trzustki i wspomagają procesy metaboliczne organizmu. Dodatkowo cynk może być stosowany w profilaktyce powikłań cukrzycowych (retinopatia).
- Witamina A i luteina
Wspierają prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
- Witaminy C oraz E
Wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju wielu niebezpiecznych dla organizmu chorób, np. miażdżycy, czy nowotworów. Wspomagają ochronę przed stanami zapalnymi. Przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zawału serca i udaru.
Maria
22 listopada 2021 at 11:55Jak działa na cukrzyka ,olej konopny, w instrukcji pisze że obniża cukier,cisnienie,działa przeciw bólowo
Redakcja Szkoła Diabetyka
25 listopada 2021 at 09:46Istnieją badania, które oceniały wpływ CBD (kannabidiol) – substancji zawartej w oleju konopnym – na myszy ze zdiagnozowaną cukrzycą. Osiągnięto wprawdzie obiecujące wyniki, jednak to jeszcze za mało, aby wysnuć wnioski na temat konkretnego związku między cukrzycą typu 2 a CBD. Jeśli chodzi o korzyści medyczne, powinniśmy poczekać na dalsze badania. Substancja ta nie jest oficjalnie zatwierdzona jako środek w leczeniu cukrzycy. Ważne jest, by pacjenci z cukrzycą, będący pod opieką lekarza i planujący wprowadzić CBD do swojej diety, koniecznie konsultowali ten fakt, ponieważ zawsze mogą wystąpić komplikacje i interakcje z różnymi lekami. Włączanie nowych produktów do stosowanej terapii zawsze powinno się konsultować ze swoim lekarzem.