Spis treści:
Choroby przyzębia
Choroby dziąseł i przyzębia zalicza się jako szóste co do częstości powikłanie cukrzycy, zaraz za retinopatią, nefropatią, neuropatią, makroangiopatią i opóźnionym gojeniem się ran1,3,4 . Szacuje się, że stanowią one ok. 34% zmian w jamie ustnej u pacjentów z cukrzycą4. Nieleczone, postępujące stany zapalne dziąseł w połączeniu z zaburzeniami odporności, czynnikami ryzyka, bakteriami i mediatorami zapalenia, mogą prowadzić do utraty kości, ruchomości zębów, tworzenia ropni i w konsekwencji do utraty zębów3 . Zmiany w jamie ustnej u diabetyków mogą być zarówno skutkiem jak i przyczyną niewłaściwego wyrównania metabolicznego cukrzycy. Jest to przedmiotem badań od wielu lat. Stwierdzono m.in., że przewlekła hiperglikemia wpływa na częstość występowania i nasilenie stanu zapalnego przyzębia. Równocześnie ostre zapalenia dziąseł i przyzębia mogą powodować trudności
w kontroli poziomu cukru we krwi u diabetyków 2,3,4.
Próchnica
Wpływ cukrzycy na powstawanie i rozwój próchnicy nie został jednoznacznie potwierdzony. Jednak stwierdzono, że większa skłonność do próchnicy występuje
u diabetyków z niewyrównanym poziomem cukru. Wynika to z podwyższonego stężenia glukozy w ślinie, zwiększonego namnażania się bakterii, powstawania płytki nazębnej
i zmniejszonego wydzielania śliny3,4.
Zaburzenia wydzielania i składu śliny
Zmniejszenie wydzielania śliny jest również skutkiem niewłaściwej kontroli cukrzycy3. Obniża się zarówno ilość śliny spoczynkowej, jak i pobudzonej podczas żucia. Zwiększa się natomiast jej gęstość i lepkość oraz wzrasta stężenie jonów wapnia w ślinie, co skutkuje nasilonym odkładaniem kamienia nazębnego2. Konsekwencją zmniejszonego wydzielania śliny może być również zanikowe zapalenie błon śluzowych i języka. Suchość jamy ustnej oraz zmiany właściwości fizjologicznych śliny, takie jak zmiana pH czy wzrost stężenia glukozy sprzyjają zakażeniom grzybiczym jamy ustnej 3,4
Zespół pieczenia jamy ustnej
Zespół pieczenia jamy ustnej (Burning Mouth Syndrome, BMS) objawia się przewlekłym, trwającym nie krócej niż 4 – 6 miesięcy, piekącym, szczypiącym lub kłującym bólem w obrębie błony śluzowej jamy ustnej i/lub języka. Może mu również towarzyszyć uczucie suchości w jamie ustnej oraz zaburzenia smaku. Charakterystyczną cechą jest to, że ból ustępuje podczas jedzenia posiłków5. Podłożem tych zaburzeń są zmiany neuropatyczne, przebiegające z zaburzeniami innych zmysłów3. Często są one powiązane
z współwystępowaniem u diabetyków innych chorób.
Zmiany w jamie ustnej stanowią powikłanie cukrzycy, jak i przyczynę trudności
w metabolicznym wyrównaniu choroby. Mogą one być jednym z pierwszych jej objawów. Większość pacjentów nie jest świadoma powagi powikłań cukrzycy w jamie ustnej, jakie mogą powstać na skutek zaniedbań higienicznych. Z tego powodu zarówno diabetolodzy, jak
i stomatolodzy powinni stale zwracać uwagę pacjentów na konieczność okresowych badań oraz wzmożonej higieny jamy ustnej2. Podstawą zapobiegania i leczenia powikłań cukrzycy
w obrębie jamy ustnej jest dążenie do maksymalnego wyrównania metabolicznego, jak również skuteczna edukacja i opieka stomatologiczna2.
Bibliografia:
1. Melkowska M., Banach J., Patomechanizmy powstawania zmian w przyzębiu w przebiegu cukrzycy – przegląd piśmiennictwa, Dent. Med. Probl. 2009, 46(1): 104–109
2. Burzyńska B., Mierzwińska-Nastalska E., Stan jamy ustnej pacjentów chorych na cukrzycę, Dent. Med. Probl. 2011, 48(3): 412–416
3. Mosler B., Stan zdrowia jamy ustnej u chorych na cukrzycę typu 1 (rozprawa doktorska), SUM, Zabrze 2021, https://ppm.edu.pl/info/phd/SUM6a67b0cb1db944b4bf88b930bd9eb1fd
4. Lewusz K. i wsp., Pacjent z cukrzycą w gabinecie stomatologicznym, Magazyn Stomatologiczny, 2016, 3: 74 – 78
5. https://www.magazyn-stomatologiczny.pl/a51/Zespol-pieczenia-jamy-ustnej.html/m833