Spis treści
- Czym właściwie jest cukier trzcinowy?
- Cukier trzcinowy – indeks glikemiczny
- Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
- Cukier trzcinowy a cukrzyca – tak czy nie?
Czym właściwie jest cukier trzcinowy?
Gdybyśmy zapytali, jaki rodzaj cukru króluje w polskich szafkach kuchennych i cukiernicach w salonie, odpowiedź byłaby jedna – oczywiście biały cukier kryształ. Jest to najpopularniejsza forma sacharozy, jednak wcale nie najzdrowsza. Niestety w przypadku wielu chorób i dolegliwości cukier jest zdecydowanie niewskazany. Zdrowym osobom również zaleca się ograniczanie jego ilości w diecie, z uwagi na bardzo szkodliwe działanie nadmiernego stężenia glukozy we krwi – w szczególności, gdy utrzymuje się on przez dłuższy czas.
Cukier biały nie jest jednak jedynym rodzajem cukru, jaki możemy obecnie nabyć w każdym sklepie spożywczym. Rosnącą w ostatnich latach popularnością cieszy się również cukier trzcinowy. Czym różni się od cukru białego? Przede wszystkim tym, że – jak sama nazwa wskazuje – wytwarza się go z trzciny cukrowej, a nie z buraków cukrowych.
Cukier trzcinowy charakteryzuje się ciemnozłotym lub jasnobrązowym odcieniem oraz charakterystycznym posmakiem, który nie jest wyczuwalny w cukrze białym.
Skąd bierze się jego kolor? Nie chodzi tylko o inny rodzaj rośliny, z jakiej się go wytwarza. Cukier trzcinowy jest nierafinowany, czyli nie poddaje się go oczyszczaniu. Z tego powodu posiada nie tylko wyraźniejszy zapach i smak niż cukier biały, ale także znacznie więcej wartości odżywczych.
Cukier trzcinowy – indeks glikemiczny
Ten charakterystyczny produkt o wyrazistym smaku i zapachu posiada indeks glikemiczny wynoszący 87 IG (to nawet więcej, niż w przypadku cukru białego, którego indeks glikemiczny oscyluje wokół 70 IG). Jest to wartość bardzo wysoka, co sprawia, że cukier trzcinowy nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
Odpowiadając na to pytanie warto zacząć od tego, że cukier trzcinowy to wciąż sacharoza. W porównaniu do cukru białego, cukier trzcinowy zawiera nieco większe jej stężenie, lecz jest odrobinę mniej kaloryczny.
Jak już nadmieniliśmy, nadmiar sacharozy w diecie każdego człowieka jest niewskazany. Jeśli jednak chorujemy na cukrzycę, powinniśmy się tej substancji zdecydowanie wystrzegać. Cukier trzcinowy i cukrzyca to duet, który może doprowadzić do zaostrzenia naszych dolegliwości, zaś w konsekwencji do złego samopoczucia.
Nadmiar cukru w diecie prowadzi również do zwiększenia masy ciała, co jest w szczególności niekorzystne dla diabetyków z cukrzycą typu 2, a także dla osób ze stanem przedcukrzycowym, czy też znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka.
Cukier trzcinowy a cukrzyca – tak czy nie?
Rozstrzygając raz na zawsze wątpliwości dotyczące cukru trzcinowego a cukrzycy – nie jest to zdrowe połączenie. Cukier wytwarzany z trzciny cukrowej może wydawać się zdrowszy, ponieważ – w przeciwieństwie do odmiany białej – jest nierafinowany, czyli nie poddaje się go procesowi dodatkowego oczyszczania, w trakcie którego niweluje się wiele składników mineralnych (np. magnez czy potas). Z uwagi jednak na wysoką zawartość sacharozy oraz indeks glikemiczny – nie jest jednak zalecany diabetykom.
Bibliografia:
Polish Diabetes Association. 2021 Guidelines on the management of patients with diabetes. A position of diabetes Poland. Clinical Diabetology, 2021, Vol. 10, No. 1