Spis treści
- Kropla zdrowia i słodyczy – za co lubimy banany?
- Ciemna strona banana
- Wyjątki od reguły, czyli banan bananowi nierówny
- Jak jeść banany, gdy chorujemy na cukrzycę?
Kropla zdrowia i słodyczy – za co lubimy banany?
Jeden z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych owoców. Kochają je i mali i duzi, chętnie spożywając w rozmaitych formach, potrawach i konsystencjach. Do tego dochodzi bardzo duża dostępność oraz przystępna cena – bez względu na porę roku.
Banany są bardzo bogate w liczne wartości odżywcze. Wyróżnia je w szczególności duża zawartość magnezu i potasu, dzięki czemu regularne ich spożywanie wpływa korzystnie na cały nasz układ nerwowy, poprawia nam pamięć, zwiększa koncentrację oraz odporność na stres. Co jeszcze zawierają banany?
- Wapń
- Fosfor
- Witaminy z grupy B (w szczególności B6), C, A, E, K
- Naturalne antyoksydanty – karotenoidy
Owoce bananowca zawierają także naturalne aminokwasy, w tym jeden o szczególnie pozytywnym działaniu – tryptofan. Związek ten uczestniczy w syntezie takich hormonów, jak serotonina i melatonina, dzięki czemu wykazuje zauważalny wpływ zarówno na nasz dobry nastrój, jak też efektywniejszy, zdrowy sen.
Banany są również zalecane osobom z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi, anemią, a także w trakcie infekcji sezonowych z towarzyszącą gorączką, ponieważ jest to owoc bardzo odżywczy i wspomagający regenerację organizmu.
Ciemna strona banana
Mimo tak dużej ilości dobroczynnych składników, owoce te wykazują również właściwości, z powodu których niektórzy powinni spożywać je ze szczególną ostrożnością. Cechują się między innymi dużą zawartością węglowodanów, głównie skrobi. Ich indeks glikemiczny jest wysoki – wynosi bowiem około 52 IG. Z tego powodu jest to owoc odradzany osobom chorującym na cukrzycę.
Banany a cukrzyca to duet problematyczny nie tylko ze względu na indeks glikemiczny tych owoców. Są one bowiem wysokokaloryczne (prawie sto kilokalorii w stu gramach produktu), dlatego duże ich spożycie jest niewskazane również w przypadku osób znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Przy stanach przedcukrzycowych, ale nie tylko – jeżeli towarzyszy nam nadwaga lub otyłość, banany nie powinny gościć często w naszym menu.
Wyjątki od reguły, czyli banan bananowi nierówny
Wiemy już, że jeżeli diabetyk zastanawia się jakie owoce jeść chorując na cukrzycę? – nie znajdzie na tej liście bananów. Cukrzyca jest chorobą, przy której należy kategorycznie unikać wszelkich produktów z wysokim indeksem glikemicznym.
Warto jednak wiedzieć o tym, że wysoki IG charakteryzuje wyłącznie dojrzałe banany. Jeśli zdecydujemy się spróbować owocu w wersji nie do końca dojrzałej, lekko zielonkawej – jego indeks wynosić będzie około 30 IG.
Niewiele osób się jednak na to decyduje z uwagi na to, iż miąższ niedojrzałego banana jest cierpki i jeszcze twardawy – daleko mu do słodkiej kremowości, którą przecież uwielbiamy w bananach najbardziej. Sztuka polega na tym, aby wybierać owoce w stanie pośrednim – jeszcze nie żółte, ale już nie zielone. Odcień skórki może być tutaj niuansem, jednak z czasem z pewnością dojdziemy do wprawy w rozpoznawaniu, który banan jest dla nas najlepszym wyborem.
Jeśli chorujemy na cukrzycę a banany są naszymi ulubionymi owocami, warto stosować się do jeszcze jednej wskazówki.
Jak jeść banany, gdy chorujemy na cukrzycę?
Podobnie, jak w przypadku wszystkich innych owoców, tak również tutaj sprawdzi się jedna, prosta zasada. Żaden owoc nie powinien stanowić samodzielnego posiłku dla diabetyka. Banany spożywamy w niewielkich ilościach, łącząc je z białkiem oraz tłuszczem – np. w formie smoothie z użyciem chudego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego, a także nasion np. chia.
Bibliografia:
Polish Diabetes Association. 2021 Guidelines on the management of patients with diabetes. A position of diabetes Poland. Clinical Diabetology, 2021, Vol. 10, No. 1